jerky Balado

jerky Balado

Bahan-bahan:
• Membeli daging dengan ketulan jerky ¼ – ½ kg, atau dipotong sendiri mengikut rasa.
• ½ cili-1 auns
• 1 clove dalam bawang putih
• Bawang 3-5 ulas
• Saiz besar 1-1 ½ cm halia
• Sedikit asid/untuk merasai
• Garam secukup rasa

Bagaimana untuk membuat daging lembu jerky:
• Halus cincang halia dan bawang putih.
• Roll kek dalam daging yang telah dicuci dan biarkan sedikit air, garam dan masam.
• Direbus daging sehingga (mendedahkan) dikeringkan air atas api sederhana, gegaran sekali-sekala reversed.
• Apabila Kering, angkat daging satu per satu dan kemudian dileperkan (ditokok2 dengan lado perlahan-lahan dan sekata) dan sedia untuk digoreng akan.
• Goreng daging lembu jerky dengan haba kering/sederhana sehingga sedikit keperangan.

Cara-cara membuat cili:
• Ditebang cili bersama-sama dengan bawang dan garam kasar/saiz-mengikut rasa. (benih cili boleh dibuang sedikit)
• Buat boleh ditambah tomato atau Asam secukup rasa.
• Goreng dari minyak bekas menggoreng daging jerky dengan sederhana/kecil, goreng sehingga aroma lazat Kiss (tidak nyengat).
• Selepas cili yang sejuk sedikit baru campuran pada daging jerky atau hanya ditabur di atas jerky.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us