resipi untuk membuat dodol garut jawa barat

resipi untuk membuat dodol garut barat java
dodol garut tipikal kawasan bandar garut jawa barat, dodol garut yang popular di indonesia. dodol garut sering digunakan sebagai hadiah semasa melawat bandar garut. dodol garut boleh membeli di kedai-kedai atau gerai-gerai di kawasan barat sarawak khusus menjual lunkhead. dodol garut ini sangat terkenal bagi masyarakat indonesia yang disukai dan rasanya yang tersendiri. dodol garut mempunyai pelbagai perisa yang lazat.
anda ingin tahu resipi untuk membuat dodol garut? mari kita baca artikel yang diberikan di bawah.
resipi untuk membuat dodol garut
bahan-bahan untuk membuat dodol garut:

1 kilogram tepung pulut
2 paun gula perang, dihiris halus
2 camca besar santan cecair
2 auns zarah gula
5 buah kelapa tua
garam secukup rasa

cara-cara membuat dodol garut enak dan lazat:
gaulkan tepung pulut dengan gula perang yang telah dihiris, kemudian masukkan cecair santan dan tambah garam.
direbus campuran sehingga ia thickens dan kemudian tuangkan kedua kembali tebal santan dan gula.
masak campuran sehingga ianya tebal 3 ½ jam.
tuangkan adunan dodol ke atas tempat yang besar dan sudah memberikan kertas minyak. selepas dituang, seterusnya adalah memohon sehingga dicampur dengan minyak masak. biarkan sejuk, kemudian menggulung untuk membentuk bentuk bujur yang bulat seperti yang lunkhead, atau ia mungkin untuk disesuaikan dengan selera anda.
balut doh garut dodol yang menggunakan kertas minyak.

dengan melakukan langkah-langkah di atas, anda sudah bersedia untuk membentangkan dodol garut untuk keluarga atau bijirin pada jualan lunkhead. apa yang perlu mencari apabila anda membuat dodol garut merupakan satu proses yang memerlukan kesabaran untuk kacau sehingga campuran thickens.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us