resepi masak semur ayam

resepi masak semur ayam
Bahan perasa mashed:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
candlenut 4 bijirin
2 sudu teh ketumbar
1/2 sudu daripada Granules bersama lada
1 1/2 camca teh garam

Bahan-bahan tambahan resepi masak semur ayam:
2 cm lengkuas (lebam)
1/2 biji pala
5 bijirin cengkih
500 ml air
6 sudu teh kecap manis
Bawang goreng (untuk yang sungguh menggoda)


Cara-cara membuat semur ayam Khas tipikal Indonesia:
Squeeze-remaslah ayam dengan garam dan cuka, dan kemudian gorenglah dalam minyak panas sehingga kuning keperangan, kemudian mengangkat dan ketepikan.
Haba yang sedikit lebih banyak minyak untuk sauteing rempah telah telah lecek dan lengkuas lebam, pala dan ulas sehingga masak dan rasa wangi. Sila masukkan ayam yang telah sebelum ini telah digoreng kemudian kacau-kacau sehingga diadun.
Seterusnya, memberi air dan manis kicap, terus memasak dengan dikacau dan direbus. Mengurangkan kepanasan dan terus masak sehingga air itu habis dan meresap rempah dan ayam benar-benar tender dan dimasak. Lif dengan serta-merta dan berkhidmat dengan sebuah yang sungguh menggoda bawang merah goreng.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us