Pelalah Kale resipi ciptaan
Pelalah Kale resipi ciptaan
Bahan-bahan
200 g Kangkung, siangi
200 g ikan mackerel
1 sudu teh lemon jus limau
3 sudu besar minyak masak
Serbuk garam, gula dan lada sulah secukup rasa
300 ml minyak masak
100 ml air
Bahan perasa yang halus
5 ulas bawang putih
5 butir bawang merah
3 bijirin candlenut
cili merah 5 keping
segmen 2 jari galingale
3 keping untuk cayenne pepper
½ sudu teh pes udang
Pelalah Reptans
Bagaimana untuk memasak
Lumurilah ikan kembung dengan sedikit garam dan lada sulah. maka diamkanlah selama 15 minit.
Gorenglah ikan sehingga selesai, kemudian angkat dan longkang. maka suir-suir ikan dan diketepikan.
Panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumiskanlah rempah halus sehingga wangi, kemudian memasukkan ikan dan aduklah sehingga diagihkan sama rata.
Menambah Kale dalam, air gula yang lemon, garam dan zarah dengan jus lemon. kemudian kacau sehingga sekata dan masak sehingga dilakukan. setelah itu angkat dan sajikanlah.
Bahan-bahan
200 g Kangkung, siangi
200 g ikan mackerel
1 sudu teh lemon jus limau
3 sudu besar minyak masak
Serbuk garam, gula dan lada sulah secukup rasa
300 ml minyak masak
100 ml air
Bahan perasa yang halus
5 ulas bawang putih
5 butir bawang merah
3 bijirin candlenut
cili merah 5 keping
segmen 2 jari galingale
3 keping untuk cayenne pepper
½ sudu teh pes udang
Pelalah Reptans
Bagaimana untuk memasak
Lumurilah ikan kembung dengan sedikit garam dan lada sulah. maka diamkanlah selama 15 minit.
Gorenglah ikan sehingga selesai, kemudian angkat dan longkang. maka suir-suir ikan dan diketepikan.
Panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumiskanlah rempah halus sehingga wangi, kemudian memasukkan ikan dan aduklah sehingga diagihkan sama rata.
Menambah Kale dalam, air gula yang lemon, garam dan zarah dengan jus lemon. kemudian kacau sehingga sekata dan masak sehingga dilakukan. setelah itu angkat dan sajikanlah.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda