BOBOR-BERPERISA BAYAM MENYELERAKAN RESIPI SAYUR-SAYURAN SEGAR

BOBOR-BERPERISA BAYAM MENYELERAKAN RESIPI SAYUR-SAYURAN SEGAR

Bagaimana untuk membuat resipi sayur bayam menyelerakan Bobor-berperisa segar
Sayur-sayuran resipi Bobor bayam lazat dan menyelerakan. Bagaimana untuk memasak bayam variasi sayur-sayuran lazat dan mudah tidak selalunya jelas sup, sayur bayam santan atau dalam masakan Jawa yang biasa dikenali dengan bobor sayur-sayuran ini mungkin pilihan di dalam pemerosesan bayam dengan Kuah yang lazat dan menyelerakan.
Bobor sayur-sayuran biasanya gunakan susu kelapa yang cair, jadi matlamat rasanya menggoda tetapi sensasi sup yang masih rasa ringan dan segar bila dimakan. Bagaimana untuk membuat bayam menyelerakan bobor sayur-sayuran segar berperisa mudah dan praktikal ia sebenarnya boleh juga digabungkan dengan gabungan bahan-bahan lain, seperti chayote, jagung, dll.

Penyediaan bahan-bahan dan sayur bayam perasa Bobor

2 tandan bayam telah dikeluarkan dan basuh bersih
2 keping daun bay
3 cm lengkuas digeprek
900 ml santan daripada 120 gram kelapa parut
gula 1 sudu teh zarah
1 sudu kecil garam
1/2 tsp serbuk bouillon atau secukup rasa
minyak untuk sauteing

Halus bahan perasa:

1 sudu teh ketumbar tanah
1/2 tsp lada sulah/lada bijirin
2 cm dalam saiz Miku
2 ulas bawang putih
4 bijirin daripada bawang merah
3 bijirin candlenut

Bagaimana untuk membuat Bobor sayur bayam

Panaskan sedikit minyak, tumis bahan perasa yang lancar, lengkuas dan daun bay, dikacau-dikacau sehingga aromatic. Tuang santan, masak sambil diaduk-aduk supaya tidak pecah santan yang seterusnya.
Selepas mendidih, kacau dalam campuran garam, gula dan serbuk sup, dan kemudian kacau dalam bayam itu. Masak sebentar sambil sekali-sekala kacau sehingga bayam kelihatan melenting atau masak dan sedia untuk dihidangkan.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us