Resepi untuk membuat sate Padang Pariaman

Resipi untuk membuat sate Padang Pariaman

Bahan-bahan membuat sate Padang Pariaman:

250 g lembu usus, direbus, dipotong 3 cm
300 gram daging brisket
1250 ml air
2 helaian daun kunyit
1 stalk Serai, mengambil beliau memarkan putih,
1 keping asam kandis
40 gram tepung beras dan air 50 ml, membubarkan untuk thickener yang
kira-kira 25 gram kacang tanah dikupas, panggang, dicincang
2 camca besar bawang goreng untuk topping
buah-buahan 10 Lidi

Halus bahan perasa:

6 bijirin daripada bawang merah
6 padi merah besar
5 keping merah cayenne pepper
Tanah 1/2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit, dibakar
buah pelaga 2 keping
1 cm lengkuas
gula 1 sudu teh zarah
2 1/2 camca teh garam

Dikelolakan sate Padang Pariaman:

gelombang 2

Cara-cara membuat Satay Padang Pariaman:

Stew daging brisket dengan air sehingga masak dan lembut. Angkat. Potong kiub 2 × 2 cm.
Mengukur kaldunya 1000 ml.
Rebus daging bersama usus, licin rempah, daun kunyit, Serai, Asam dan kandis. Masak sehingga kaldunya dalam 500 ml lebih haba yang rendah.
Prick-prick daging, usus dan ganti pada Lidi tersebut. Sear hingga berbau harum.
Rebus sekali lagi seluruh rebus. Menebal dengan tepung beras. Masak sehingga ia meletup-letup.
Tambah kacang tanah tersebut. ADUN rata. Angkat.
Hidangkan perap sate bersama-sama dan sprinkling daripada bawang merah goreng.
Bagi 10 Lidi

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us