Resepi memasak Office Lunch Box
Bahan-bahan sayur-sayuran urap:
50 gr bayam telah dikeluarkan
100 gr segar Taugeh
100 gr lobak merah, dipotong matchsticks
100 gr kacang panjang yang dipotong keping
Granules bersama kelapa santan muda 1, lobak kasar
Sate Lilit tahu bahan:
5 Bahasa lime lbr daun
5 sudu besar air Asam
2 sudu besar minyak masak
200 gr. tauhu putih, mashed
100 g Cendawan Tiram, dicincang halus
cornstarch 60 gr
gula 1/2 tsp zarah
1/2 sudu teh lada serbuk
1 sudu besar yang dicincang pasli
2 keping kerinting cili merah, dicincang halus
2 lbr daun jeruk, tulang buan, dihiris halus
10 btg Serai
Bahan-bahan perasa yang halus:
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang putih
besar cili merah, dibuang biji, direbus
1 sudu kecil garam
Bagaimana untuk membuat:
Sayur-sayuran urap:
Sayur-sayuran yang kukus +/-15 ment
Panaskan kuali, kemudian TUMIS cili sudah mashed, tambah daun limau purut, tumis hingga masak warna.
Kacau dalam santan
ADUN rata.
Sate Lilit:
Potong halus daun pasli dan cendawan
Kacau dalam cendawan, pasli dan tauhu ke dalam mangkuk dan mash.
Masukkan pes rempah dan cornstarch
Ambil batang Serai dan kemudian Balut herba.
Setelah adunan habis, Panaskan kuali dan kacau di satay lilit selama 15-20 minit.
Sambal Matah:
Masukkan Serai, cili, bawang, bawang putih dan kemudian Gaul sehingga sebati.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa
50 gr bayam telah dikeluarkan
100 gr segar Taugeh
100 gr lobak merah, dipotong matchsticks
100 gr kacang panjang yang dipotong keping
Granules bersama kelapa santan muda 1, lobak kasar
Sate Lilit tahu bahan:
5 Bahasa lime lbr daun
5 sudu besar air Asam
2 sudu besar minyak masak
200 gr. tauhu putih, mashed
100 g Cendawan Tiram, dicincang halus
cornstarch 60 gr
gula 1/2 tsp zarah
1/2 sudu teh lada serbuk
1 sudu besar yang dicincang pasli
2 keping kerinting cili merah, dicincang halus
2 lbr daun jeruk, tulang buan, dihiris halus
10 btg Serai
Bahan-bahan perasa yang halus:
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang putih
besar cili merah, dibuang biji, direbus
1 sudu kecil garam
Bagaimana untuk membuat:
Sayur-sayuran urap:
Sayur-sayuran yang kukus +/-15 ment
Panaskan kuali, kemudian TUMIS cili sudah mashed, tambah daun limau purut, tumis hingga masak warna.
Kacau dalam santan
ADUN rata.
Sate Lilit:
Potong halus daun pasli dan cendawan
Kacau dalam cendawan, pasli dan tauhu ke dalam mangkuk dan mash.
Masukkan pes rempah dan cornstarch
Ambil batang Serai dan kemudian Balut herba.
Setelah adunan habis, Panaskan kuali dan kacau di satay lilit selama 15-20 minit.
Sambal Matah:
Masukkan Serai, cili, bawang, bawang putih dan kemudian Gaul sehingga sebati.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda