Resipi ayam Asem Garang Solo itu sangat sedap

Resipi ayam Asem Garang Solo itu sangat sedap

Resipi garang Asem
Garang, resipi untuk Asem-fond dengan diproses ayam jadi tidak bosan mereka mesti memasak dengan pelbagai jenis makanan dengan berasaskan ayam. Buat masa ini anda boleh cuba bikin nih, agak mudah dan praktikal bahawa ia merasa lebih lazat. Bagi masyarakat Jawa makanan ia adalah telah sebati untuk mereka kerana seringkali mentantapnya.

Di gerai-gerai makanan biasanya kita boleh mendapatkan asem garang daging lazat dan bersedia untuk apabila dimakan. Dengan hidangan yang dibungkus dalam daun pisang yang akan menambah kepada tanggapan tradisional yang lazat dan masih berkhidmat untuk solo asem garang dan Suci. Masyarakat kita kebanyakannya lebih suka makanan yang berbau manis, tetapi bagi asem ini garang sangat popular kerana ia terletak di belimbingnya rasa asem.

Resipi asem garang
Menyediakan apa-apa bahan

Daun Bay sebagai 6 lbr
Cayenne pepper jika perlu sahaja, potong menjadi kepingan
buah-buahan wuluh buah-buahan bintang sebanyak 10
seramai 200 ml santan
Btg Serai 2
Seramai 500 gram daging ayam, dipotong keping
5 buah tomato, dipotong keping
daun pisang dan tulang rusuk


Puri bumbunya

kaempferia galanga ialah sebanyak 2 cm
panggang pecans sebanyak 5 keping
1 sudu teh serbuk sup sebanyak mungkin
Seramai 6 ulas bawang putih
sebanyak 2 cm kunyit
garam dan gula
sebanyak 1 sudu besar ketumbar
sebanyak 2 cm halia
8 bawang merah btr
seramai 5 cm lengkuas


Bagaimana untuk membuat satu asem garang

Semua rempah-ratus yang anda mempuri ia bercampur dengan santan, kacau selepas median kemudian masukkan ayam.
Juga Tambah baki bahan-bahan lain. Campurkan baik lagi. Seterusnya sediakan daun pisang bersih bahawa anda telah memotong.
Letakkan campuran asem sengit buat atas daun pisang, Balut dan tutup rapat dengan pin lidih.
Kukus sehingga selesai, mungkin kira-kira 60 minit.


Resipi mudah bertukar garang asem ayam solo dan Suci, selepas mengetahui segala-galanya maka dengan serta-merta boleh praktekin deh. Garang untuk asem terdapat versi yang tidak terkira banyaknya, tetapi tiada mudarat yang cuba satu persatu kerana pengalaman di samping supaya dapat menyesuaikan diri dengan citarasa kami tetapi juga menambah memasak anda.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us