Resipi masam udang sup Tom Yum Goong
Resipi masam udang sup Tom Yum Goong
Bahan-bahan sup
1 kg udang yang magnitud
¼ kg volvacea volvariella (1 boleh, disalirkan)
1 hujung batang Serai, potong 5 cm
2 helaian daun limau
1 sudu teh garam
2 camca besar sos ikan
3 camca besar oren jus
1 sudu teh halus cili (cili lecek)
cili merah 5-7
cilantro sedikit
6 cawan air
Resipi masam udang sup Tom Yum Goong
Bagaimana untuk membuat Tom Yum Goong
Kupas udang, tinggalkan ekor. Membersihkan sampah, kemudian halve lengthwise turun kembali, jangan hilang.
Potong cendawan pada tangkai, basuh dengan air sejuk dan kemudian triskan dan potong dua atau empat.
Rebus air, masukkan daun Serai dan limau nipis daun.
Masukkan udang dan biarkan kira-kira 3 minit. Masukkan cendawan dan garam. Keluarkan dari ketuhar, masukkan sos ikan, jus lemon dan lada cili crushed.
Termasuk, sediakan mangkuk sup, mengisi dengan sup, bertatahkan dengan cili merah.
Tom Yum Goong sedap dinikmati ketika panas.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda