Bagaimana untuk membuat satu Seblak basah

Bagaimana untuk membuat satu Seblak basah
Resipi sayur-sayuran – bagaimana untuk membuat Seblak Bandung basah yang tipikal adalah perkara yang sangat mudah dan praktikal untuk dilakukan. Rasa yang pedas minda boleh goncang sehingga citarasa anda dan membuat anda ketagih untuk makan.

Penduduk Jawa Barat, Bandung khususnya pasti sudah biasa dengan makanan ringan yang dipanggil seblak. Seblak ini adalah salah satu makanan tradisional Bandung dengan rasa pedas. Bagaimana untuk membuat seblak basah sendiri dengan menggunakan bahan utama dalam kuning keropok rebus. Biasanya peminat seblak adalah wanita dan remaja. Rasa yang pedas dan tersendiri Ia menjadikan sesiapa sahaja yang merasai ia pasti suka dan akan terus mencuba makanan tipikal Jawa Barat.

Bagaimana untuk membuat satu Seblak basah

Rating: 5

Persiapan masa: 45 minit

Masa memasak: 45 minit

Jumlah masa: 1 jam, 30 minit

Bahan-bahan/rempah ratus:

Bagi bahan-bahan untuk membuat sebuah seblak, iaitu:
Aci keropok kuning atau putih 125 g
Air panas secukup rasa
Bersih air 50 ml
1 telur yang dipukul mati bijian
Sosej ½ stalk, dipotong keping secukup rasa
Bebola daging 1 bijirin, dipotong keping secukup rasa
½ sudu teh serbuk stok ayam
½ Batang jagung bawang yang dihiris halus
Minyak secukup rasa
Terdapat beberapa herba yang perlu akan dihancurkan, iaitu:
½ sudu besar Asam
Buah-buahan Cayenne 8
buah tomato merah ½
Bawang merah2 buah-buahan
1 keping bawang putih
Kaempferia galanga ¼ Seksyen
¼ sudu teh zarah gula
1/8 sudu teh garam

Bagaimana untuk membuat:

Rebuslah air ke mendidih kemudian kacau keropok ke mendidih sekali lagi. Selepas itu, membebankan dan dimasukkan ke dalam air sejuk.
Mempuri semua bahan kecuali crushed kemestian. Kemudian tumis di perap dan tambah Miku hingga berbau harum.
Setelah harum, masukkan Asam jika seperti asid dan masukkan sosej dan Meatball yang telah dipotong menjadi kepingan. Sambil dikacau, kemudian masukkan keropok yang telah mengenyal. Kacau sekali lagi sehingga diadun.
Langkah terakhir adalah untuk mengumpul ketika panas.

Seblak juga boleh digabungkan dengan bahan lain seperti ceker, telur dan bahan-bahan pelengkap yang lain. Sebenarnya seblak sendiri terdapat dua jenis yang dikeringkan dan juga seblak iaitu seblak basah. Bagaimana untuk membuat seblak basah atau kering adalah sebenarnya tidak banyak berbeza, hanya seblak kering ia lebih kering dan tidak lembik seperti seblak yang basah. Anda perlu mengambil Nota adalah semua jenis seblak ia mempunyai rasa yang enak dan sesuai untuk dijadikan makanan ringan. Semoga berjaya dengan resepi Bandung biasa membenci ini.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us