Resepi dan cara-cara membuat resepi sayur-sayuran biasa Jawa Timur

Resepi dan cara-cara membuat resepi sayur-sayuran biasa Jawa Timur-sayur asem telah diketahui untuk menjadi sangat lama dan masih popular terutama di Indonesia. Sayur asem adalah sememangnya salah satu bijirin yang boleh merangsangkan selera makan, kerana air rebusan yang segar serta sayur-sayuran yang berkhasiat. Membuat masakan ini boleh menjadi menu tetap pilihan untuk keluarga anda. Dan ia juga sesuai dalam Sarapan Pagi juga dimakan pada masa masa ini dan mudah-mudahan masa yang memasak resipi ini boleh menjadi inspirasi kepada anda.
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod
resipi sayur asem nod

Ada ada mudarat dalam anda cuba untuk membuat sayur asem sahaja di rumah. Anda pasti tidak tahu apakah bahan-bahan dan cara penciptaannya. Untuk itu, kami ingin membantu anda dengan menyediakan resepi memasak. Tadi anda rujuk resipi hidangan di bawah.
Resipi sayur Asem Jawa Timur

Bahan-bahan dan sebati:

150 gram tetelan daging
150 gram buah muda jek, dipotong keping
50 gram gnetum
50 gram kacang kulit
2500 ml air
2 keping daun bay
2 cm lengkuas, memarkan
100 gram chayote, potong menjadi kepingan
jagung manis 1 keping, dipotong keping
50 gram pucuk betik, dipotong keping
30 gram tamarind, membubarkan 4 camca besar air
7 sudu kecil garam
1 1/2 camca besar gula zarah
20 gram daun gnetum
5 lonjor kacang panjang, dipotong keping

Halus bahan perasa:

8 bijirin daripada bawang merah
4 ulas bawang putih
5 biji cili merah yang kerinting
2 cili merah besar
pecans panggang, 5 pusingan
1 1/2 sudu teh pes udang, panggang

Bagaimana untuk membuat sayur Asem

Stew daging tetelan untuk mendidih air, kemudian masukkan daun Bay, lengkuas, dan masukkan semua rempah halus. Gaul rata dan masak hingga harum aroma wafted.
Kemudian masukkan kacang tanah tersebut, gnetum gnemon, jagung manis dan pokok nangka muda. Masak sehingga setengah masak.
Kemudian memasukkan penyelesaian tamarind, betik, labu, gula, dan garam. Masak sehingga mendidih.
Selepas itu input rentetan kacang dan daun gnetum, masak lagi sehingga masak dan Hidangkan

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us