resepi masakan tempoyak ikan patin

Rasa ikan untuk ikan keli masak tempoyak lemak aka lazat dengan pelbagai perisa, masam, pedas dan aromatik durian dari tempoyak ini sangat sesuai untuk dimakan dengan nasi, paip panas bagi orang yang tidak suka mungkina masakan aroma durian yang pedas ini telah menjadi masalah untuk anda

Bahan-bahan

ikan keli bersaiz sederhana 4 ekor ikan
700 ml
150 gram tempoyak
1 sudu besar jus limau nipis, bagi marinasi
1 sudu teh garam untuk marinasi
3 cm lengkuas, memarkan
1 stalk Serai, bahagian putih dan kemudian turun memarkan
1 helai daun bay
3 keping daun oren
5 keping merah lada cayenne, sudut hirisan

Bahan perasa yang halus

5 keping cili merah
5 butir bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit
3 cm halia
garam secukup rasa
gula secukup rasa
lada sulah secukup rasa
perasa, jika suka

Bagaimana untuk membuat satu

Bersihkan ikan keli dengan air, keluarkan fins dan insangnya, kemudian gosokkan dengan lemon dan UAPR, sejukkan 15 minit, basuh punggung dengan aliran air
Air mendidih dan kemudian input bahan perasa halus, daun Bay, lengkuas, daun limau purut, Serai dan padi dihiris, kacau
ikan patin input, masak sehingga Kuah itu mengecut tinggal 1/4 dia
Hidangkan bersama nasi

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us