Resipi membuat Siomay Bandung

Resipi membuat Siomay Bandung

Bahan-bahan utama untuk membuat Siomay Bandung

250 gram tepung, kanji atau tepung sagu
putih telur ayam sebanyak 100 gram.
daging ikan Mackerel 200 g
sudah mashed, dari kira-kira 10 bijirin daripada bawang merah bawang.
udang yang telah dicincang 150 g
satu sudu teh garam
150 gram lobak merah
6 bawang putih ulas, dihancurkan.

Bahan-bahan untuk membuat bahan perasa kacang

200 gram cili merah besar
kacang tanah panggang, kemudian lecek separuh harga sekilo
2 camca besar garam
2 camca besar gula zarah
limau 3 keping
3 ulas bawang putih

Hiasannya adalah daging biri-biri

3 pare
5 keping tahu kembang
4 keping kentang kukus
4 keping ayam telur
5 Col, tipiskan sebahagian tulang telah kemudiannya melancarkan
5 keping Tauhu Goreng

Cara-cara membuat Siomay kacang

Mempuri bawang putih dan cili merah sehingga sebati.
Tambah dengan kacang, gula, garam, dan tambah sedikit air. campuran dan Puri sehingga benar-benar licin.
Masak kacang sehingga adunan ini sedikit tebal.

Bagaimana untuk membuat Siomay, Bandung

Langkah pertama menggabungkan ikan tengiri sudah diasah udang dan garam ke dalam adunan a. Campurkan hingga sebati dengan adunan.
Sagu tepung gandum atau tepung Tambah aci ke dalam doh. Gaulkan sehingga adunan kalis licin dan rata ke dalam salah satu
kemudian masukkan bawang putih, putih telur dan bawang serta. Campurkan sehingga diadun.
Seterusnya membentuk doh ke dalam satu bulatan. Seluruh doh anda boleh memasukkan ke dalam tauhu, cauliflower atau pare
Siomay kukus dan hiasannya adalah semua ikan sehingga masak. Siomay bersedia untuk disampaikan.


Setelah semua bahan-bahan yang dimasak, anda boleh menyediakannya. Tata semua bahan di atas plat kemudian flush menggunakan sos kacang. Tambah sedikit bawang goreng, sos dan kicap. Kambing kembung bandung anda sudah bersedia untuk apabila dimakan. Tips yang paling penting adalah ketika memilih ikan mackerel dan udang. Pilih ikan mackerel dan udang yang masih baik dan segar. Jika ianya panjang, akan memberikan rasa yang agak pahit dan yang tidak menyenangkan Siomay anda. Oleh itu anda perlu memilih ikan dengan betul. Sekarang anda sudah tahu bukan cara-cara membuat lazat bandung resipi Pau Cina. Hujung minggu ini anda boleh membuat untuk keluarga anda di rumah sebagai hidangan keluarga.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us