Macam-macam resepi masakan sahur yang mudah

Penyediaan hidangan boleh kerumitan. Terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai persediaan. Masa Sahur dan kekurangan persiapan yang terhad sudah tentu akan menjadi satu masalah. Berikut adalah beberapa hidangan menu resipi yang bernilai cuba. Selain praktikal dan mudah untuk meletakkan, menu Sahur juga mempunyai kandungan nutrien yang baik sebagai tambahan bagi mereka yang menjalani puasa.



Fuyunghai jagung Vermicelli
7 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Fuyunghai jagung Vermicelli

Bahan-bahan:

2 camca besar minyak sayuran
Bawang besar hiris 1/2, bijirin dengan halus
100 g cincang daging lembu
sayur 3, dihiris halus
telur dipukul 5
1/2 sudu teh lada serbuk
1 sudu teh garam
150 g beras vermicelli, pilihan ibu jagung rebus, Parit
Bahan-bahan untuk sos:
2 camca besar minyak untuk sautéing
1/2 bijirin daripada daun bawang, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dicincang halus
5 sudu besar sos tomato
1/2 sudu teh sos ikan
200 ml stok ayam
2 sudu teh gula zarah
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada serbuk
50 gram kacang pea beku/tin
1 sudu besar cornstarch, membubarkan dengan sedikit air
1 sudu teh Minyak bijan

Cara membuatnya:

Tumis sehingga bawang menjadi kelihatan melenting.
Input cincang daging lembu dan kemudian dikacau sehingga ia berubah warna.
Tambah sayur, kacau, Lif.
Campurkan telur dengan rice vermicelli digoreng bahan-bahan, jagung, lada sulah dan garam.
Dicipta SJ 2-3 keping, dan kemudian ketepikan.

Sos:
Tumis bawang putih dan bawang sehingga wangi rasa.
Tuangkan air rebusan ayam dan dididihkan.
Tambah garam, gula, lada, kacang pis dan cornstarch penyelesaian. Kacau sehingga tebal.
Tuangi Minyak bijan dan kacau sentiasa sehingga adunan thickens. Kemudian angkat dan tuangkan sos ke atas SJ itu. Bahagian untuk 4 orang.

Jagung goreng ayam
7 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Jagung goreng ayam

Bahan-bahan:
4 keping ayam bawah paha kemudian di sayat-sayat dengan pisau
1 clove dalam bawang putih yang dihancurkan
1/2 sudu teh lada serbuk
1 sudu teh garam
Memasak minyak 1/4 kg.

Lapisan:
2 camca besar tepung semua perkara
1 putih telur yang dipukul sehingga bubbly kemudian zakar
40 gram cornflakes dan memarkan yang agak halus

Cara membuatnya:

Gosok paha ayam dengan bawang putih, lada sulah dan garam sehingga diagihkan sama rata. Kemudian ringan kot dengan tepung. Celup dalam putih telur sehingga diadun.
Balut dengan cornflakes sehingga diadun. Biar duduk seketika sehingga ia kering keluar sedikit.
Ayam goreng dalam minyak panas sehingga selesai. Memupuk kemudian mengalirkan minyak. Berkhidmat 4 orang.

Sauteed tauhu menyelerakan pedas
7 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Sauteed tauhu menyelerakan pedas

Bahan-bahan:

1 (300 g) tahu putih
1 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih, dicincang halus dengan pisau untuk
1 sudu teh lada merah dikisar
100 gram lobak merah maka iris-iris perlu bentuk memanjang kecil
3 keping cendawan segar dan potong kepada dua bahagian
150 gram daun Kai-young, dipotong keping
2 camca besar sos cili botol
gula 1/2 sudu teh zarah
100 ml air
1/2 sudu teh lada serbuk
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:

Panaskan dalam kuali dan memberikan sedikit minyak masak. Goreng tauhu sehingga ianya Brown pada kedua-dua belah pihak dan lif dan longkang. Tumis bawang putih sehingga kuning dan keluarkan aroma. Masukkan cili merah cincang dan kacau sehingga diadun. Menggabungkan sayur-sayuran dan kacau sehingga kelihatan melenting.

Seterusnya, masukkan tauhu dan kacau dalam campuran sehingga diagihkan sama rata. Tambah air menyempitkannya sehingga ia kering. Gunakan api kecil supaya tidak untuk scorch
Selepas kelihatan masak dan kemudian angkat Hidangkan di atas pinggan.

Tumis air Convolvulus telur puyuh
7 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Tumis air Convolvulus telur puyuh

Bahan-bahan:

pucuk 2 ikat (basuh, siangi)
2 butir puyuh telur (direbus, dikupas)
4 biji cili merah (dihiris)
air sebanyak 70 ml
tepung cornflour 1/2 sudu besar (membubarkan dengan 3 sudu besar air)
3 sudu besar sos tiram
4 bijirin daripada bawang merah (dihiris nipis)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
garam secukup rasa

Bagaimana untuk membuat:

Panaskan minyak, tumis bawang dan putih sehingga aromatic. Tuang air dan kemudian masukkan telur puyuh, lada sulah dan garam, kacau sehingga diadun. Masak sehingga mendidih. Masukkan kecambah sayur, masak sambil dikacau sehingga kelihatan melenting. Tambah dengan tepung jagung, kacau lagi. Masak sebentar dan Hidangkan.

Sayur Lodeh
7 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Sayur Lodeh

Bahan-bahan:

nangka muda 300 g (potong menjadi kepingan)
rentetan kacang 1 batang (dipotong kepada kepingan)
1/2 buah terung
Jadi meninggalkan 1 tandan
Rau muda
tebal kelapa susu 500 ml

Perasa:

1 sudu teh ketumbar (pati)
Buah-buahan merah bawang 6 (pati)
3 ulas bawang putih (lecek)
kacang pecan 3 (pati)
Laos 1 keping (memarkan)
1 helai daun Bay
Garam secukup rasa

Bagaimana untuk membuat:

Masak sehingga air tertakluk dan kemudian masukkan nangka yang mudah, direbus sehingga lembut.
Mengurangkan bahagian air rebus dan masukkan kacang string, eggplants dan daun jadi. Jika kacang rentetan telah memulakan perisian kemudian masukkan bahan perasa yang. Masak kembali mendidih. Kacau santan sambil dikacau perlahan-lahan sehingga selesai. Angkat

Sauteed rentetan kacang dan Bebola daging Tempe
7 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Sauteed rentetan kacang Tempe & Bebola daging

Bahan-bahan:

Kacang 250 g (sudut sekeping)
Tempeh 200 g (didadu)
daging Meatball 6 keping (potong kepada 3 bahagian)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
zarah gula secukup rasa
garam secukup rasa
Al Minya GORENG selama sauteing
250 ml air

Bagaimana untuk membuat satu

Tumis bawang putih hingga harum dan masukkan satu rasa Bebola daging dan tempe, Gaul. Kacau chickpeas di kacau kacau sehingga kelihatan melenting.
Tambah serbuk lada sulah, sos tiram, gula dan garam. Kacau hingga sebati. Tambah air, masak sehingga bahan perasa menyemai

Lazat kicap goreng Tempeh
7 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Lazat kicap goreng Tempeh

Bahan-bahan:
Tempe 300 g (didadu, goreng)
4 bijirin daripada bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
Besar padi merah 4 keping (dihiris Askew hilang, cuba)
1 tomato (dipotong kepada kepingan)
1 helai daun Bay
2 cm lengkuas (memarkan)
1/2 sudu kecil garam
UDANG 2 sudu (rendam hot springs)
1 sudu teh air Asam
2 sudu gula perang
1 sudu besar sos soya manis
minyak untuk sauteing

Bagaimana untuk membuat:

Haba memasak minyak, tumis bawang putih, bawang merah, lengkuas dan daun Bay sehingga wangi.
Tambah jus Asam, kicap manis, udang kering dan gula perang. kacau hingga sebati.
Masukkan tempe goreng dan kemudian masukkan tomato, cili merah dan garam. Masak goreng tempeh untuk Berendam dalam bahan perasa. Tambah sayur itu, kacau sebentar dan Hidangkan.

Sup ayam jagung manis
8 menu Sahur Resipi mudah dan praktikal

Sup ayam jagung manis

Bahan-bahan:

100 g daging ayam (direbus, didadu)
Bouillon stew ayam
lobak 50 g (kepingan kecil)
Kacang 100 g (sudut iris)
jagung manis 100 g (com)
100 g kacang pis
ayam sosej 1 keping
bawang, buah-buahan 1/2
1/2 bawang tangkai (rajang)
zarah gula secukup rasa
pala secukup rasa
lada sulah secukup rasa

Bagaimana untuk membuat:

250 ml air masak hingga mendidih kemudian kacau daging ayam direbus. Mereneh lagi dan tiada adalah lemak yang beredar. Matikan haba. Sisa air dan pelampung lemak.

Rebus 500 ml air mendidih, masukkan semula daging ayam yang telah direbus dahulu lebih haba yang rendah. Biar kaldunya keluar + 20menit. Setelah diperolehi, ambil air rebusan ayam, dihiris dadu tersebut.

Semasa membuat sup ini, kami boleh menyediakan bahan-bahan lain, menghiris sayur-sayuran dan ayam filet.

Tumis Bawang besar dan bawang putih sehingga wangi (lebih baik jika agak keperangan), kemudian Tabur serbuk lada sulah, garam dan pala. ADUN rata. Masukkan dada ayam fillet. Kacau sehingga ayam bertukar warna, kemudian Tambah hirisan dada ayam yang telah dimasak (proses hasil air rebusan). Tambah lobak merah dan jagung. Campurkan sehingga diadun.

Masukkan perasa ke kacau goreng, ayam dan sayur-sayuran ke dalam periuk air atau air rebusan. Tinggalkan kepada sayur-sayuran dan ayam dimasak dan air ke mendidih. Pembetulan rasanya. Jika ia tidak sesuai, boleh disesuaikan dengan serbuk garam, gula, lada dan pala.

Kacau dalam telur yang dipukul perlahan-lahan, ketepikan 7detik dan dikacau perlahan-lahan supaya wayar dibentuk

Masukkan kanji sagu dibubarkan dengan air. Kacau sehingga ia meletup-letup. Matikan haba. Berkhidmat di dalam mangkuk, memberi bud seldri sebagai hiasan.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us