Resipi Menu Berbuka Puasa dan Sahur yang mudah

Pelbagai jenis buah-buahan adalah pilihan yang tepat sebagai makanan semula jadi yang manis, dan juga memberi rasa manis yang semulajadi. Seberapa banyak yang mungkin untuk mengawal penggunaan gula zarah kerana ia boleh memberikan kesan ini tidak baik untuk kesihatan.

Buah sawit tarikh, pisang, betik, mangga, tembikai, tembikai, kiwi, epal, air kelapa atau macam-macam lagi buah-buahan sangat sesuai sebagai menu atau yang disegerakan takjil menu untuk berbuka puasa. Buah-buahan mudah dihadam dan menawarkan pelbagai khasiat yang boleh membantu peralihan antara tempoh berpuasa dan berbuka puasa menjadi nyata lebih mudah. Di samping itu, ia adalah penting untuk ambil perhatian adalah pengambilan air putih, cuba dari masa Iftar untuk tarikh sebelum tidur sekurang-kurangnya minum 1 liter air.

Seterusnya bagaimana dengan menu makan selepas majlis berbuka puasa? Jika dahulu kita telah memakan buah-buahan segar atau lain-lain gabungan menu takjil untuk berbuka puasa, maka lain-lain hidangan sihat yang dicadangkan dalam Iftar menu adalah seperti berikut:

Hijau sayur-sayuran kerana Selain itu ke mudah untuk mencerna dan mempunyai kandungan alkali yang tinggi yang sesuai untuk memaksimumkan kesihatan kita.
Bijirin dan kekacang adalah sumber yang baik daripada protein dan mudah dihadam. Benih bunga matahari, biji Labu, walnut atau Labu (sumber omega-3), badam, cashews, Pecans, kacang tanah, kacang Brazil, kacang hijau dan kacang macadamia adalah makanan yang sesuai dimakan selepas berpuasa.
Merah padi dengan nasi putih kerana pelbagai bahagian kulit pada beras merah yang masih kukuh. Pakar pemakanan dan pakar pemakanan mengesyorkan merah padi sebagai sumber nutrien.
Oat adalah juga sesuai untuk dimakan untuk memecahkan puasa. Makan oat membawa banyak manfaat, dan terutamanya selepas berpuasa. Makan bijirin oat memberikan badan dengan vitamin E, zink, selenium, tembaga, besi, mangan, magnesium dan protin.

Koleksi pinggan mangkuk Iftar utama atau hidangan yang besar sudah tentu juga boleh digunakan untuk menyenaraikan menu Sahur. Untuk memenuhi keperluan perubahan dalam resipi menu Iftar dan Sahur yang lazat, mudah, menjimatkan dan mudah atau murah, di sini kami adalah beberapa contoh auto ciptaan ringkasan menu praktikal resipi Iftar 2016 sihat di bawah:
Resipi Menu Iftar dan Sahur praktikal sihat
RESIPI TELUR MASAK KUNING

telur rebus keras 9
1 helai daun limau nipis
2 keping daun bay
2 camca besar air Asam
400 ml santan cecair
garam dan zarah gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan sautéing
bawang goreng untuk topping

Halus bahan perasa:

4 bijirin daripada bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cili merah besar buah
Seksyen 3 jari kunyit
bijirin 2 candlenut

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT:

Kupas telur rebus dari shell, kemudian GORENG sehingga gelap, angkat dan mengalirkan minyak.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dengan api, tumis bahan perasa yang halus, limau nipis daun & daun sehingga aromatic. Tuangkan santan ke, masak manakala diaduk-aduk meletakkan air, Asam, gula garam dan zarah, kedua masukkan telur.
Masak sehingga Kuah tertakluk dan thickens, mengangkat dan sedia untuk dihidangkan.

RESIPI, PANGGANG

150 gram kacang panjang yang dipotong keping
cauliflower 170 g, dipotong keping
100 gram Kangkung, siangi
100 gram toge, Buang ekor
70 g lobak merah, dipotong matchsticks
200 g dihiris kelapa
2 keping daun oren, squeeze-squeeze
½ sudu kecil serbuk bouillon atau secukup rasa
1 sudu kecil garam
masak hingga mendidih air secukup rasa

Halus bahan perasa:

2 ulas bawang putih
5 padi merah yang besar atau menyesuaikan dengan persekitaran penanaman lada secukup rasa
galingale 3 cm
1 sudu teh udang tampal udang
1 sudu besar gula perang

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT:

Rebus air secukup rasa, rebus bahan-bahan sayur-sayuran setiap sebentar dan kemudian mengalir.
Campurkan dengan bahan perasa dan bergaul baik dengan kelapa cincang halus. Haba kuali tanpa minyak, kemudian panggang dihiris perasa kelapa tadi bersama-sama dengan daun limau nipis. Kacau sentiasa sehingga Cucian, masukkan garam dan serbuk sup juga.
Selepas perap santan dimasak, matikan api dan kemudian masukkan semua sayur-sayuran dan kacau supaya min dan siap untuk dihidangkan.

PUTREN JAGUNG GORENG RESIPI

250 gram putren jagung, memotong sudut
100 gram lobak merah, dipotong sudut
2 sayur, potong sudut
2 keping cili merah kerinting, sudut dipotong
plum merah 1 tomato, dipotong hirisan
4 sudu besar cili sos
3 bijirin labu bawang merah, dihiris nipis
2 ulas bawang putih, dihiris
kicap manis 1 sudu besar
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk bouillon atau secukup rasa
200 ml air
minyak untuk sauteing

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT:

Panaskan sedikit minyak, saute bawang putih, bawang, tomato, scallions dan padi sehingga aromatic.
Masukkan jagung dan lobak merah, seterusnya tuangkan air dan kacau-kacau dan kemudian masak sehingga Kuah tertakluk. Tambah garam, kicap, sos cili dan serbuk sup, kacau dan kemudian renehkan sehingga masak.


RESIPI NASI PANGGANG MERAH

2 camca besar minyak zaitun atau minyak sayuran
1 sudu teh Minyak bijan
50 g bawang, dicincang
3 ulas bawang putih, cincang
3 keping untuk cili merah dihiris nipis
200 g dada ayam, direbus kemudian cubed
50 gram volvariella volvacea, potong menjadi kepingan
100 g lobak merah, dicincang halus
2 sudu teh garam, 1 sudu teh serbuk lada sulah, kicap manis ½ sudu Makan
500 gram nasi Brown rice
2 sayur, dihiris nipis
daun pisang dan tulang rusuk

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT:

Panaskan minyak zaitun dan Minyak bijan. Tumis bawang, bawang putih dan padi sehingga aromatic. Masukkan ayam, volvariella volvacea dan lobak merah, kacau. Tambah garam, serbuk lada sulah dan kicap manis.
Kacau dalam beras Brown rice dan sayur, kacau dan angkat.
Untuk nasi menjadi 4 bahagian, Balut dengan daun pisang, PIN dengan tally pada tepi dan kemudian panggang sehingga aromatic.

Resipi Iftar dan Sahur adalah mudah

RESIPI KENTANG GORENG SAYUR CENDAWAN

500 gram kentang
100 g Tiram cendawan, cincang-cincang nipis dan basuh bersih dan kemudian wring
100 g lobak merah, dipotong dahan
1 keping daun bawang, dihiris ke dalam dadu kecil
1 bawang, dihiris
1 telur
100 g tepung
½ sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil garam
1 sudu teh segar alasan lada
1 sudu teh serbuk bouillon atau secukup rasa
1 sudu besar ketumbar, Puri
bawang-putih 4 ulas, mashed
minyak untuk menggoreng

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT A

Kupas kentang tersebut dan kemudian dicukur atau iris-iris membentuk kayu yang nipis, kemudian basuh untuk membersihkan.
Melepaskan telur bersama-sama dengan serbuk cilantro, bawang putih, garam, lada sulah dan air rebusan sehingga diadun.
Sediakan bekas, menggabungkan kentang, cendawan, lobak merah, Bawang besar dan sayur. Masukkan pemukul telur, serbuk penaik dan tepung gandum, kemudian kacau-kacau hingga sebati.
Panaskan minyak, ambil 1 sudu besar adunan dan kemudian goreng hingga masak kekuningan.

BIJI CARROT KACAU GORENG RESIPI

250 gram kacang, potong menjadi kepingan
200 g lobak merah, dipotong matchsticks
1 keping daun bawang, hirisan dadu
3 bijirin labu bawang merah, dihiris nipis
2 ulas bawang putih, dihiris
plum merah 1 tomato, dipotong kepada kepingan kecil
3 cm lengkuas, geprek
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu kecil garam
gula 1 sudu teh zarah
1/4 sudu kecil lada
1/2 tsp serbuk bouillon atau secukup rasa
1 sudu besar cornstarch, membubarkan dengan sedikit air
200 ml air
rasa minyak untuk sautéing

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT A

Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis Bawang besar, bawang merah, bawang putih, lengkuas dan tomato dan kacau-kacau sehingga aromatic.
Masukkan kacang dan lobak merah, kacau dan kemudian tuangkan dalam air, garam, lada sulah, gula dan tomato sos, kacau-kacau seterusnya masak sehingga Kuah bisul.
Tuangkan penyelesaian cornstarch, Gaul dan masak sehingga Kuah thickens dan matang.

RESEPI SUP MEATBALL YANG MENYELERAKAN

150 g cauliflower, potong menjadi kepingan
150 gram cendawan sampingan Ady, bahagian-bahagian 4
150 g lobak merah, dipotong menjadi jalur nipis
1 keping (200 g) kentang, dikupas dan cubed, kulit bersih
10 keping daging lembu Bebola daging, belah 2 kerat menyeberangi
2 tangkai daun bawang, potong menjadi hirisan
2 liter air
serbuk 1 sudu teh pala
1/2 tsp serbuk bouillon atau secukup rasa
1 sudu teh lada serbuk
1 sudu besar garam
gula 1 sudu teh zarah
1 plum tomato, halve bahagian-bahagian 4
6 bijirin labu bawang merah, mempuri
bawang-putih 3 ulas, mashed
2 cm halia mempuri
rasa minyak untuk sautéing
untuk rasa bawang goreng untuk topping

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT A

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang, bawang putih dan halia sehingga wangi dan lembut. Tuang air, kacau dan kemudian masak hingga mendidih.
Masukkan lobak merah, Bebola daging, kentang dan lada dengan garam, gula, serbuk sup, lada sulah dan serbuk pala. Kacau, masak sehingga sup tertakluk lagi, blooming selain lobak merah Bebola daging dan kentang akan tender.
Masukkan kubis, cendawan dan bawang, dan masak sehingga selesai. Buat masukkan buah tomato dan kemudian mematikan haba dan Hidangkan bersama seorang yang sungguh menggoda bawang merah goreng.

RESIPI UDANG MENTEGA SOS

500 gram udang, Buang kepala dan basuh bersih
6 sudu besar sos soya manis
1 tomato merah, bauh blender halus
1 sudu besar sos cili
1 bawang, potong menjadi hirisan
2 ulas bawang putih, dihiris
3 bijirin labu bawang merah, dihiris nipis
5 sudu besar marjerin
garam secukup rasa dan citarasa sup serbuk sesesuai

BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT:

Panaskan marjerin di dalam kuali leper, masukkan udang dan masak sehingga ia berubah warna. Angkat udang maka longkang dan diketepikan buat sementara waktu, manakala bawang, bawang putih dan bawang besar, masukkan ke dalam kuali dengan api itu dan kacau-kacau sehingga aromatic.
Seterusnya masukkan sos tomato halus, sos cili, kicap manis dan kacau-kacau juga. Buat masukkan udang, Gaul dan kemudian masak sehingga Kuah thickens dan matang.


0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us