resepi Perasa ayam rangup
Perasa ayam rangup
Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 4 bahagian;
3 stalk Serai, lebam;
segmen 1 lebam jari lengkuas;
1 sudu teh penambah rasa jika ia suka;
¼ sudu teh lada sulah;
250 cc air kelapa;
½ sudu teh ketumbar;
Dikisar halus jintan putih secukup rasa.
Perasa ayam (dihancurkan):
3 btir Pecans;
bawang putih 3 ulas.
Rangup bahan perasa (dihancurkan):
12 ulas bawang putih;
candlenut 10 bijirin.
Bahan tambahan lain:
140 gram tepung sagu;
telur ayam 1;
800 cc air;
450 cc tebal santan dari kelapa ½ bijirin;
1 sudu teh garam;
1 sudu teh lada;
penambah rasa 1 sudu teh;
gula 1 sudu besar zarah;
1 sudu besar ketumbar jintan putih.
Bagaimana untuk membuat rempah rangup:
Bawang putih, candlenut bercampur mashed sudah jadi satu dan kemudian Tambah air, kacau dalam semua yang rangup dan gaulkan dengan sebati;
Masak adunan di atas haba yang rendah, kacau sehingga tebal;
Lif, haba minyak dengan api yang besar, doh yang rangup, goreng masuk dan keluar ke longkang kemudian kerig.
Bagaimana untuk membuat ayam rangup:
Masukkan semua rempah ratus dan bahan-bahan ayam rangup ke dalam satu bekas, masak sehingga cucian dan kemudian biarkan ia sejuk;
Goreng hingga kuning ayam dan perisanya yang sudah disejukkan, longkang.
Perasa ayam yang dihidangkan dengan rempah rangup membersihkan disediakan rangup atasnya.
Nasib baik, Mudah-mudahan hijau rempah ayam resipi ini berguna.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 4 bahagian;
3 stalk Serai, lebam;
segmen 1 lebam jari lengkuas;
1 sudu teh penambah rasa jika ia suka;
¼ sudu teh lada sulah;
250 cc air kelapa;
½ sudu teh ketumbar;
Dikisar halus jintan putih secukup rasa.
Perasa ayam (dihancurkan):
3 btir Pecans;
bawang putih 3 ulas.
Rangup bahan perasa (dihancurkan):
12 ulas bawang putih;
candlenut 10 bijirin.
Bahan tambahan lain:
140 gram tepung sagu;
telur ayam 1;
800 cc air;
450 cc tebal santan dari kelapa ½ bijirin;
1 sudu teh garam;
1 sudu teh lada;
penambah rasa 1 sudu teh;
gula 1 sudu besar zarah;
1 sudu besar ketumbar jintan putih.
Bagaimana untuk membuat rempah rangup:
Bawang putih, candlenut bercampur mashed sudah jadi satu dan kemudian Tambah air, kacau dalam semua yang rangup dan gaulkan dengan sebati;
Masak adunan di atas haba yang rendah, kacau sehingga tebal;
Lif, haba minyak dengan api yang besar, doh yang rangup, goreng masuk dan keluar ke longkang kemudian kerig.
Bagaimana untuk membuat ayam rangup:
Masukkan semua rempah ratus dan bahan-bahan ayam rangup ke dalam satu bekas, masak sehingga cucian dan kemudian biarkan ia sejuk;
Goreng hingga kuning ayam dan perisanya yang sudah disejukkan, longkang.
Perasa ayam yang dihidangkan dengan rempah rangup membersihkan disediakan rangup atasnya.
Nasib baik, Mudah-mudahan hijau rempah ayam resipi ini berguna.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda