resipi ayam panggang pencok

resipi ayam panggang pencok

Bahan-bahan

½ ekor ayam, dipotong empat
1 sudu teh jus limau nipis
bawang-putih 3 ulas, mashed
segmen 1 jari halia, Puri
Garam secukup rasa
10 berpunca daun basil
250 ml santan daripada bijirin ¼ kelapa
kicap manis 1 sudu besar

ayam panggang perasa

7 bijirin daripada bawang merah
3 ulas bawang putih
cili merah 5 keping
3 bijirin candlenut
segmen 2 jari galingale
1 sudu teh Asam ½ sudu kecil air Asam + 2 sudu besar air
Serbuk garam, gula dan lada sulah secukup rasa

resipi ayam panggang pencok
Cara-cara membuat ayam panggang

Ayam Lumurilah panggang dengan jus limau nipis, bawang putih, halia dan garam. maka diamkanlah ayam selama 30 minit.
Membakar beberapa ayam sehingga masak dan ketepikan.
Rebuslah halus herba dan santan, masak hingga menggelegak dan tebal sekali ia diamalkan.
Ayam panggang dan dimasukkan dalam satu hidangan pinggan, tuangi sos dan Tabur daun basil. resepi ayam panggang selepas pencok itu boleh berfungsi.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us