resepi ayam bakar pencok
resepi ayam bakar pencok
bahan masakan
½ ekor ayam, dipotong empat bahagian
1 sudu teh air limau nipis
3 siung bawang putih, haluskan
1 ruas jari jahe, haluskan
garam secukupnya
10 batang daun kemangi
250 ml santan dari ¼ butir kelapa
1 sudu makan kicap manis
bumbu ayam bakar
7 butir bawang merah
3 ulas bawang putih
5 buah cabai merah
3 butir kemiri
2 ruas jari kencur
1 sdt air asam jawa dari ½ sudu teh asam jawa + 2 sudu makan air
Garam, gula pasir dan lada sulah secukup rasa
resepi ayam bakar pencok
cara membuat ayam bakar
Lumurilah ayam bakar dengan air limau nipis, bawang putih, halia dan garam. kemudian diamkanlah ayam tersebut selama 30 minit.
Bakarlah ayam hingga matang dan ketepikan.
Didihkannya bumbu halus dan santan, masaklah hingga mendidih dan mengental selepas itu angkat.
Letakkan ayam bakar dalam piring saji, tuangi sos dan taburkan daun kemangi. setelah itu resipi ayam bakar pencok boleh sajikan.
bahan masakan
½ ekor ayam, dipotong empat bahagian
1 sudu teh air limau nipis
3 siung bawang putih, haluskan
1 ruas jari jahe, haluskan
garam secukupnya
10 batang daun kemangi
250 ml santan dari ¼ butir kelapa
1 sudu makan kicap manis
bumbu ayam bakar
7 butir bawang merah
3 ulas bawang putih
5 buah cabai merah
3 butir kemiri
2 ruas jari kencur
1 sdt air asam jawa dari ½ sudu teh asam jawa + 2 sudu makan air
Garam, gula pasir dan lada sulah secukup rasa
resepi ayam bakar pencok
cara membuat ayam bakar
Lumurilah ayam bakar dengan air limau nipis, bawang putih, halia dan garam. kemudian diamkanlah ayam tersebut selama 30 minit.
Bakarlah ayam hingga matang dan ketepikan.
Didihkannya bumbu halus dan santan, masaklah hingga mendidih dan mengental selepas itu angkat.
Letakkan ayam bakar dalam piring saji, tuangi sos dan taburkan daun kemangi. setelah itu resipi ayam bakar pencok boleh sajikan.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda