resepi makanan tradisional jongkong kelapa

resepi makanan tradisional jongkong kelapa

bahan kuih

tepung beras 100 gram.
tepung kanji 50 gram.
garam secukup rasa.
air 600 cc.
air daun suji (30 lmb) 50 cc.
pewarna kuih hijau secukupnya.

jongkong kelapa
cara membuat kuih jongkong kelapa

masak gula merah bersama air dan daun pandan di atas api yang tidak terlalu
besar. selam dimasak, adunan perlu terus dikacau.
tuangkan santan dan masak sambil diaduk hingga mendidih. ketepikan.
campur tepung kanji dan garam. cairkan dengan sebahagian air. tambahkan sari
daun suji dan pewarna hijau, aduk rata.
ambil gelas atau mangkuk. letakkan beberapa keping daun pandan. masukkan beberapa
sudu makan adunan. siram dengan sos. taruh 1 sudu makan kelapa muda.
kukus kuih jongkong hingga matang.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us