resepi kek bolu coklat kacang

resepi kek bolu coklat kacang
Bahan-bahan kek

185 ml mentega
185 ml gula pasir
3 telur
5 sudu makan walnut cincang
12 belahan buah pir dalam tin, toskan
7 belahan kacang walnut

krim mentega coklat

500 ml gula serbuk
225 g mentega
4 sudu serbuk koko
beberapa titis pati vanila

resepi kek bolu coklat kacang
cara membuat kue bolu

panaskan oven hingga 190 darjah C. pukul mentega dan gula hingga kembang masukkan telur satu demi satu sambil menambah sesendok penuh gandum setiap kali.masukkan sisa terigu, aduk rata
bagi adunan kuih bolu dalam 2 loyang segi empat 20 cm beroleskan mentega yang bersalut kertas roti. panggang resipi kuih bolu coklat selama 25-30 minit. balik dan sejukkan diatas rak dawai.
untuk krim mentega coklat; ayak gula serbuk dan goncang dengan mentega hingga kembang. cairkan coklat dengan sedikit air mendidih, campurkan dalam adunan mentega dengan beberapa titis pati vanila.
belah tiap kue bolu coklat menjadi 2. merebak tiga belahan dengan 1/2 bahagian krim mentega. dihiris 6 pir dan taruh diatas setiap krim mentega. bertindan menjadi satu dengan adunan bolu yang polos dipaling atas.
olesi bahagian atas sisi bolu dengan krim mentega. tampal kacang walnut cincang disisinya.susun 6 pir yang tinggal diatas bolu dan semburan dengan coklat. hiasi kue bolu dengan belahan walnut.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us