Bagaimana untuk membuat asli daging Rendang padang adalah tender dan lazat
Bagaimana untuk membuat asli daging Rendang padang adalah tender dan lazat
Bahan-bahan
1 kg daging lembu, potong saiz mengikut rasa
3 buah kelapa tua, membuat tebal santan
15 bijirin daripada bawang merah
8 ulas bawang putih
lada merah 1 auns (kriting)
2 cm halia
2 cm lengkuas memarkan
1 sudu teh lada serbuk
2 tangkai Serai geprek terlebih
2 biji Durian kandis
2 bunga oled
3 keping daun oren
4 keping daun bay
1 helai daun kunyit
Garam
Gula zarah
Bahan-bahan tambahan
Kelapa serundeng sudah panggang kacang tanah terlebihdahulu
1 auns yang didadu daging lembu hati adalah kecil kemudian rebus
Bagaimana untuk membuat daging Rendang Padang
Mempuri yang pertama merah dan putih bawang, cili, halia dan lengkuas
Daging ungkep mula sudah dipotong menjadi kepingan dengan pes rempah, menunggu sehingga imbuhan ber wap dan ungkepan daging kering.
Input tebal santan, Serai, serbuk lada, bunga masam, kandis oled, daun limau, daun bay, garam dan gula, kemudian kacau sehingga sekata, jangan lupa kunyit yang meninggalkan juga tetapi terlebihdahulu KOYAK-KOYAK
Tunggu sehingga santan mendidih, dan sedikit tarik keluar minyak, kemudian mengurangkan haba
Menggabungkan bahan-bahan pelengkap ke dalam rendang daging kemudian kacau sekali lagi sehingga sekata
Cuba untuk terus di dikacau-dikacau supaya ia tidak melekat di kuali rendang daging, tunggu sehingga ia kering dan dikotorkan rendang
Rendang daging angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Petua tambahan
Untuk menambah keempukan daging rendang kita membuat cuba daging sudah dipotong hendaklah sebaik-baiknya hendaklah dipotong atau digeprek terlebih dahulu dan kemudian pada ungkep
Dalam pengungkepan proses daging ialah rendang daging yang tender dan lazat yang biasanya mengambil masa yang agak lama penuh lebih kurang semalaman atau seharian, supaya rempah digunakan untuk menyemai
Dalam memasak santan santan Jangan cuba memecahkan dan bagaimana dengan menggunakan pergerakan membulat ke atas seperti menarik.
Itulah sebabnya ini resipi membuat Rendang Padang asli tender dan Tasty, berkhidmat untuk menikmati menggunakan nasi Panas, sayur-sayuran dan Sambal ijo.
Bahan-bahan
1 kg daging lembu, potong saiz mengikut rasa
3 buah kelapa tua, membuat tebal santan
15 bijirin daripada bawang merah
8 ulas bawang putih
lada merah 1 auns (kriting)
2 cm halia
2 cm lengkuas memarkan
1 sudu teh lada serbuk
2 tangkai Serai geprek terlebih
2 biji Durian kandis
2 bunga oled
3 keping daun oren
4 keping daun bay
1 helai daun kunyit
Garam
Gula zarah
Bahan-bahan tambahan
Kelapa serundeng sudah panggang kacang tanah terlebihdahulu
1 auns yang didadu daging lembu hati adalah kecil kemudian rebus
Bagaimana untuk membuat daging Rendang Padang
Mempuri yang pertama merah dan putih bawang, cili, halia dan lengkuas
Daging ungkep mula sudah dipotong menjadi kepingan dengan pes rempah, menunggu sehingga imbuhan ber wap dan ungkepan daging kering.
Input tebal santan, Serai, serbuk lada, bunga masam, kandis oled, daun limau, daun bay, garam dan gula, kemudian kacau sehingga sekata, jangan lupa kunyit yang meninggalkan juga tetapi terlebihdahulu KOYAK-KOYAK
Tunggu sehingga santan mendidih, dan sedikit tarik keluar minyak, kemudian mengurangkan haba
Menggabungkan bahan-bahan pelengkap ke dalam rendang daging kemudian kacau sekali lagi sehingga sekata
Cuba untuk terus di dikacau-dikacau supaya ia tidak melekat di kuali rendang daging, tunggu sehingga ia kering dan dikotorkan rendang
Rendang daging angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Petua tambahan
Untuk menambah keempukan daging rendang kita membuat cuba daging sudah dipotong hendaklah sebaik-baiknya hendaklah dipotong atau digeprek terlebih dahulu dan kemudian pada ungkep
Dalam pengungkepan proses daging ialah rendang daging yang tender dan lazat yang biasanya mengambil masa yang agak lama penuh lebih kurang semalaman atau seharian, supaya rempah digunakan untuk menyemai
Dalam memasak santan santan Jangan cuba memecahkan dan bagaimana dengan menggunakan pergerakan membulat ke atas seperti menarik.
Itulah sebabnya ini resipi membuat Rendang Padang asli tender dan Tasty, berkhidmat untuk menikmati menggunakan nasi Panas, sayur-sayuran dan Sambal ijo.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda