Resepi kek Kue babingka khas sumbawa Indonesia

Resepi kek Kue babingka khas sumbawa Indonesia. Kek Babingka ialah merupakan salah satu ciptaan resipi makanan tradisional indonesia atau makanan khas dari daerah sumbawa, kuih Babingka adalah salah satu dari sekian banyak jajanan pasar atau sering disebut kuih pasaran

Berikut ialah Resipi dan proses cara pembuatan kek babingka sumbawa

Bahan bahan kek khas sumbawa Indonesia

tepung pulut sebanyak 250 gram
kelapa muda sebanyak 100 gram yang telah diparut secara kasar
perasan santan murni sebanyak 250 ML atau kira kira dari setengah biji kelapa
100 Gr Gula merah yang telah disisir halus
Gula Putih atau gula pasir sebanyak 25 ML

Cara Membuat Kek Babingka khas sumbawa Indonesia

Aduk secara rata semua bahan bahan kek, kemudian semua bahan tersebut di menguli hingga lembut, Masukkan adunan kuih babingka ke dalam loyang tahan panas yang telah dilapisi kertas roti dan sapukan minyak
Panggang adunan tersebut dalam panggangan kuih dengan suhu 170 darjah Celsius selama kurang lebih 30 minit hingga berubah warna dan matang, angkat, dinginkan, potong potong dan hidangkan

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us