resepi kek bolu coklat kacang

resepi kek bolu coklat kacang

Bahan-bahan kek

185 ml mentega
185 ml gula pasir
3 telur
5 sudu makan walnut cincang
12 belahan buah pir dalam tin, toskan
7 belahan kacang walnut

krim mentega coklat

500 ml gula serbuk
225 g mentega
4 sudu serbuk koko
beberapa titis pati vanila

resepi kek bolu coklat kacang
cara membuat kek bolu

panaskan oven hingga 190 darjah C. pukul mentega dan gula hingga kembang masukkan telur satu demi satu sambil menambah sesendok penuh gandum setiap kali.masukkan sisa terigu, aduk rata
bagi adunan kek bolu dalam 2 loyang segi empat 20 cm beroleskan mentega yang bersalut kertas roti. panggang resepi kek bolu coklat selama 25-30 minit. balik dan sejukkan diatas rak dawai.
untuk krim mentega coklat; ayak gula serbuk dan goncang dengan mentega hingga kembang. cairkan coklat dengan sedikit air mendidih, campurkan dalam adunan mentega dengan beberapa titis pati vanila.
belah tiap kek bolu coklat menjadi 2. merebak tiga belahan dengan 1/2 bahagian krim mentega. dihiris 6 pir dan taruh diatas setiap krim mentega. bertindan menjadi satu dengan adunan bolu yang polos dipaling atas.
olesi bahagian atas sisi bolu dengan krim mentega. tampal kacang walnut cincang disisinya.susun 6 pir yang tinggal diatas bolu dan semburan dengan coklat. hiasi kek bolu dengan belahan walnut.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us