resipi ayam tahu kuah ebi
resipi ayam tahu kuah ebi
untuk 4 hidangan
bahan:
1 ekor ayam potong menjadi 8 bahagian;
200 gram tahu dipotong dadu;
¼ ulas bawang besar, dicincang kasar;
4 ulas bawang putih dicincang;
500 cc air;
3 sudu makan ebi, haluskan;
minyak secukupnya untuk menumis.
bumbu:
½ sudu teh minyak bijan;
1 sudu teh kicap ikan;
garam, gula pasir, lada secukup rasa
taburan:
1 batang daun bawang dihiris halus;
cara membuat ayam tahu kuah ebi:
tumis bawang putih, bawang bombai hingga harum, beri bumbu lalu masak sebentar;
masukkan ayam, masak hingga berubah warna, lalu tambahkan bahan lain. masak hingga mendidih dan matang;
angkat dari api, hidangkan dengan diberi taburan.
untuk 4 hidangan
bahan:
1 ekor ayam potong menjadi 8 bahagian;
200 gram tahu dipotong dadu;
¼ ulas bawang besar, dicincang kasar;
4 ulas bawang putih dicincang;
500 cc air;
3 sudu makan ebi, haluskan;
minyak secukupnya untuk menumis.
bumbu:
½ sudu teh minyak bijan;
1 sudu teh kicap ikan;
garam, gula pasir, lada secukup rasa
taburan:
1 batang daun bawang dihiris halus;
cara membuat ayam tahu kuah ebi:
tumis bawang putih, bawang bombai hingga harum, beri bumbu lalu masak sebentar;
masukkan ayam, masak hingga berubah warna, lalu tambahkan bahan lain. masak hingga mendidih dan matang;
angkat dari api, hidangkan dengan diberi taburan.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda