resipi ayam tahu kuah ebi

resipi ayam tahu kuah ebi
untuk 4 hidangan
bahan:

1 ekor ayam potong menjadi 8 bahagian;
200 gram tahu dipotong dadu;
¼ ulas bawang besar, dicincang kasar;
4 ulas bawang putih dicincang;
500 cc air;
3 sudu makan ebi, haluskan;
minyak secukupnya untuk menumis.


bumbu:

½ sudu teh minyak bijan;
1 sudu teh kicap ikan;
garam, gula pasir, lada secukup rasa


taburan:

1 batang daun bawang dihiris halus;

cara membuat ayam tahu kuah ebi:

tumis bawang putih, bawang bombai hingga harum, beri bumbu lalu masak sebentar;
masukkan ayam, masak hingga berubah warna, lalu tambahkan bahan lain. masak hingga mendidih dan matang;
angkat dari api, hidangkan dengan diberi taburan.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us