resepi ayam bakar taliwang lombok indonesia
resepi ayam bakar taliwang
untuk 8 orang
bahan:
1 ekor ayam ras, belah menjadi 4 bahagian;
1 buah jeruk nipis;
½ sudu makan garam;
3 sendok makan minyak untuk menumis;
1 buah cabai merah, dicincang kasar;
1 sudu makan gula merah;
100 cc air.
bumbu yang dihaluskan:
6 ulas bawang merah;
5 ulas bawang putih;
3 buah cabai merah;
6 buah cabai rawit merah;
1 buah cabai merah dicincang kasar;
2 cm kencur;
½ sendok teh terasi, bakar;
garam secukup rasa.
cara membuat resipi ayam taliwang lombok:
lumuri ayam dengan garam dan air limau nipis, diamkan selama 10 minit lalu sisihkan;
panaskan minyak, tumis bumbu halus dan cili merah dicincang sebentar, masukkan ayam dan gula merah. aduk rata, tambahkan dengan air. masak hingga ayam ¾ matang, angkat;
bakar ayam hingga matang dan berwarna kecoklatan, angkat.
ayam taliwang khas lombok siap disajikan.
untuk 8 orang
bahan:
1 ekor ayam ras, belah menjadi 4 bahagian;
1 buah jeruk nipis;
½ sudu makan garam;
3 sendok makan minyak untuk menumis;
1 buah cabai merah, dicincang kasar;
1 sudu makan gula merah;
100 cc air.
bumbu yang dihaluskan:
6 ulas bawang merah;
5 ulas bawang putih;
3 buah cabai merah;
6 buah cabai rawit merah;
1 buah cabai merah dicincang kasar;
2 cm kencur;
½ sendok teh terasi, bakar;
garam secukup rasa.
cara membuat resipi ayam taliwang lombok:
lumuri ayam dengan garam dan air limau nipis, diamkan selama 10 minit lalu sisihkan;
panaskan minyak, tumis bumbu halus dan cili merah dicincang sebentar, masukkan ayam dan gula merah. aduk rata, tambahkan dengan air. masak hingga ayam ¾ matang, angkat;
bakar ayam hingga matang dan berwarna kecoklatan, angkat.
ayam taliwang khas lombok siap disajikan.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda