Resipi Jus Alpukat Yang Sederhana

Resipi Jus Alpukat Yang Sederhana
Jus alpukat adalah salah satu jenis minuman yang paling banyak dan mudah dijumpai hampir di semua rumah makan mahupun restoran. Alpuat sendiri merupakan salah satu jenis buah yang banyak mengandung nutrisi baik didalamnya. Beberapa kandungan nutrisi yang ada dalam buah alpukat diantaranya adalah vitamin A, vitamin B2, vitamin B3, vitamin C, protein dan potasium.

Buah-buahan yang kaya nutrisi ini mempunyai banyak manfaat, baik untuk kesihatan mahupun kecantikan. Beberapa manfaat buah avokado tersebut diantaranya adalah menurunkan kolesterol jahat, mengawal kadar gula darah, mengawal tekanan darah, mencegah kanser, meningkatkan berat badan, menangkal radikal bebas, dan lain-lain.

Buah avokado boleh diproses menjadi makanan dan minuman. Kerana kebanyakan orang lebih memilih mengolah alpukat untuk dijadikan jus, disini chef handalan akan cuba berkongsi tips kepada anda bagaimana cara membuat jus alpukat yang begitu sederhana namun tetap nikmat ketika masuk kedalam mulut anda.
cara mudah membuat jus alpukat

Resipi Jus Alpukat
Bahan-bahan
- 2 buah alpukat segar yang sudah matang
- 2 sachet susu kental manis putih
- 1 sachet susu kental manis coklat
- 80 ml gula cair
- Air matang dan ais batu secukupnya

Cara Membuat Jus Alpukat
- Sediakan gelas untuk menyajikan jus alpukat
- Ambil buah alpukat kemudian belah menjadi dua bahagian
- Buang bijinya dan ambil daging buah alpukat dengan menggunakan sudu
- Masukkan daging buah alpukat kedalam blender
- Tambah pula susu kental manis putih dan gula cair
- Blender buah buah avokado dengan kelajuan sedang sampai halus
- Sebelum dimasukkan kedalam gelas, hiasi dulu gelas tersebut dengan susu kental manis coklat dibahagian dalam setiap sisi-sisinya
- Tambah ais batu kedalam gelas kemudian tuangkan jus alpukat kedalamnya
- Jus alpukat segar dan sederhana sudah siap dinikmati

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us