Resipi membuat siomay udang

Resipi membuat siomay udang


bahan-bahan membuat siomay udang:

1/4 kg udang harimau dikupas kulit dan dipisahkan dari kepala dan kaki;
1/2 kg tepung 1 kualiti ubi (ubi kayu petani cap);
1 kg ayam telur;
2 keping ayam maggi blok;
1 cawan air Asam (yang adalah dikisar dengan air panas);
2 sudu teh garam;
zarah 10 sudu teh gula;
gula secukup rasa;
3 camca teh bawang putih halus (sudah diasah);
bawang 2 sudu teh merah halus;
1/4 kg kacang tanah;
1/2 kg keledek;
100 gram halus Tanah Merah padi;
5 keping limau nipis daun;
5 camca besar yang memasak minyak;
1 keping kubis (kubis) saiz sederhana;
1/2 kg keledek saiz sederhana;
6 keping putih tahu bahawa pepenjuru dibahagikan 12 pek.
3 gelas air kosong.

Bagaimana untuk membuat Kuah kacang untuk siomay udang:

Kacang tanah-goreng sehingga keperangan dan wangi, kemudian Parit dan kemudian mempuri dengan blander atau diulek sehingga licin ketika Panas;
kukus/direbus keledek sehingga masak dan lembut kemudian dikupas kulit dan mash beliau sehingga sebati;
haba minyak untuk merasai, kacau berupa rempah halus bawang putih cincang, padi, daun limau, masak panggang hingga berbau harum.
Masukkan 3 cawan air putih (450-600 cc), dan kemudian masukkan kacang yang sudah lecek dan keledek.
Tambah 6-8 sudu zarah gula, air Asam, garam dan gula secukup rasa. kacau sentiasa sehingga adunan sekata dan sos ke mendidih. Biar duduk untuk seketika dan kemudian padamkan.

Bagaimana untuk membuat udang dumplings:

Puri daging udang yang sudah dibersihkan oleh bermaksud tanah (bukan untuk dibalnder kerana udang akan hilang);
Masukkan daging udang sudah halus untuk ke dalam bekas, Campurkan dengan tepung ubi kayu, Blok maggi, garam, bawang putih dan bawang halus, gula untuk rasa, dan 1 telur. Gaul rata dan adunan menjadi seperti akan membuat adunan goreng sayur-sayuran;
rebus cauliflower tersebut dan kemudian dikupas dan direbus kentang gulung, kemudian dikupas kulit, goreng tauhu putih sehingga kekuningan dan sisi adalah teras;
Panaskan air mendidih, adunan siomay udang
mencetak menggunakan satu sudu-berbentuk bulat-bulat seperti Bebola daging dan direbus dengan air (seperti membuat Bebola daging), isikan dengan bater tahu somay dan rebus seperti tadi. somay sekali dan tahu pelampung, mengangkat dan longkang. tetapi pastikan lkalau doh telah benar-benar matang ke;
Sediakan pengukus untuk mengewap semua bahan-bahan yang telah direbus (dumplings udang, tauhu, kubis dan kentang). kukus selama kira-kira 15 minit.
dumplings udang lazat sedia makanan.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us