resipi ayam sos sayuran
resipi ayam sos sayuran
bahan:
400 gram fillet ayam dipotong dadu;
½ sudu teh garam;
½ sendok teh merica bubuk;
minyak goreng secukupnya untuk menggoreng.
campurkan:
100 gram tepung terigu;
25 gram tepung jagung.
bahan sos:
3 ulas bawang putih dicincang halus;
1 buah wortel dihiris korek api;
50 gram kapri dipotong nipis;
50 gram cendawan butang dipotong 2;
2 buah cabai merah, iris tipis;
3 sudu makan sos tomato;
200 cc air kaldu ayam;
garam dan gula pasir secukupnya;
2 sendok makan minyak goreng;
1 sudu makan tepung maizena, larutkan dengan sedikit air.
cara membuat resipi ayam sos sayuran:
lumuri ayam dengan lada dan garam lalu biarkan selama 15 minit hingga meresap;
gulingkan ayam ke dalam campuran terigu dan maizena hingga rata;
panaskan minyak, lalu goreng ayam hingga matang dan kering, angkat;
sos:
panaskan minyak, tumis bawng putih hingga harum, masukkan lobak merah, kapri, cendawan butang dan cili merah, aduk hingga rata;
masukkan sos tomato, garam dan gula pasir. tuangkan air kaldu, masak hingga mendidih;
tuangkan larutan maizena, masak hingga mengental, angkat;
letakkan ayam di pinggan saji lalu siram dengan sausnya.
bahan:
400 gram fillet ayam dipotong dadu;
½ sudu teh garam;
½ sendok teh merica bubuk;
minyak goreng secukupnya untuk menggoreng.
campurkan:
100 gram tepung terigu;
25 gram tepung jagung.
bahan sos:
3 ulas bawang putih dicincang halus;
1 buah wortel dihiris korek api;
50 gram kapri dipotong nipis;
50 gram cendawan butang dipotong 2;
2 buah cabai merah, iris tipis;
3 sudu makan sos tomato;
200 cc air kaldu ayam;
garam dan gula pasir secukupnya;
2 sendok makan minyak goreng;
1 sudu makan tepung maizena, larutkan dengan sedikit air.
cara membuat resipi ayam sos sayuran:
lumuri ayam dengan lada dan garam lalu biarkan selama 15 minit hingga meresap;
gulingkan ayam ke dalam campuran terigu dan maizena hingga rata;
panaskan minyak, lalu goreng ayam hingga matang dan kering, angkat;
sos:
panaskan minyak, tumis bawng putih hingga harum, masukkan lobak merah, kapri, cendawan butang dan cili merah, aduk hingga rata;
masukkan sos tomato, garam dan gula pasir. tuangkan air kaldu, masak hingga mendidih;
tuangkan larutan maizena, masak hingga mengental, angkat;
letakkan ayam di pinggan saji lalu siram dengan sausnya.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda