Resipi Pempek Palembang

Resipi Pempek Palembang

Ramuan utama digunakan dalam membuat resipi pempek asal Palembang dan lazat:

500 gram ikan mackerel segar.
tepung sagu 500 gram petani
butir telur 2
Satu setengah sudu teh garam
bersih air 250 gram. Gunakan air ais
Peningkat rasa atau MSG 1 sudu teh.

Bagi cuka:

separuh harga sekilo gula.
Tamarind 50 gram, jus dengan menggunakan air kurang.
cuka putih 5 sudu teh.
bersih air 5 cawan.

Cuka perasa (campuran):

5 ulas bawang putih
UDANG dua camca besar
Cayenne Pepper 10 keping (laras)
berikut satu sudu besar tongcai radishes
satu sudu besar (disesuaikan) garam

Bagaimana untuk membuat pempek asal Palembang :

Langkah pertama untuk membuat pempek doh pempek membuat sebelum membuat cuka, menyediakan semua bahan-bahan yang disebutkan di atas.
Mempuri daging, ikan kembung selepas campuran licin dengan telur, garam dan Msg. Kacau campuran sehingga diadun.
Kemudian tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga semua adalah bercampur-campur, manakala di kacau kacau sehingga diagihkan sama rata.
Kemudian masukkan tepung sagu manakala diuleni dan kalis
Selepas doh, borang kalis pempek pempek jenis sesuai anda mahu
Selepas doh sudah terbentuk, kemudian poached dengan menggunakan air untuk terapung dan longkang.
Kemudian goreng sebentar sebelum pempek pertama dihidangkan dengan cuka.

Cara-cara membuat Kuah cuka:

Rebus air bersama-sama dengan gula Melaka, cuka, Asam dan air, menggunakan haba yang rendah. Dan setelah gula dibubarkan, kemudian angkat penapis.
Masukkan perap cuka sudah lecek. Kemudian masukkan padi, garam sebagai baik sebagai dia semasa di rasa dan disesuaikan dengan cita rasa anda.
Setelah mendidih dan ia merasa baik, kemudian angkat penapis

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us