resipi tahwa hangat yang lembut dan lewzat

resipi tahwa hangat yang lembut dan lezat. Minuman tahwa dapat memberikan kehangatan pada tubuh anda. Kerana minuman tahwa ini dibuat dengan menggunakan sari halia sehingga dapat mengusir rasa sejuk pada badan. Untuk membuat minuman yang menyihatkan ini tidak sukar kok, anda hanya ikuti saja resipi tahwa hangat dan lembut dibawah ini seperti di lansir dari vemale.com
resipi Membuat tahwa Hangat yang Lembut


Bahan-bahan

500 gr kacang soya
3 lt air
5 gr GDL (Glucono Delta Lactone)
8 sudu besar air matang

kuah

daun pandan
Halia secukupnya saja
250 gram Gula Merah
250 cc Air

Cara membuat tahwa

rendam kacang soya selama kurang lebih 8 jam, lalu basuh hingga bersih dan toskan. Kemudian pengisar kacang soya dan air hingga halus, lalu saring dengan menggunakan kain.
Masak sari soya hingga mendidih. Larutkan GDL kurang lebih sebanyak 8 sudu makan air matang dalam periuk stainless, lalu tuangkan sari soya panas-panas ke dalam larutan GDL.
Tutup pancinya. Jangan lupa tutup panic tersebut harus di lapisi dengan kain supaya wap air tidak menitis. Biarkan kurang lebih selama 10 minit. Dan tahwa lembut pun siap dihidangkan bersama kuah halia.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us