Resep masakan ikan pedas masam
resepi masakan ikan senangin
Bagaimana untuk membuat ikan pedas masam:
1. Pilih ikan yang ingin dimasak
1 kg ikan senangin
2. Berikan bumbu-bumbunya
-Cili merah = 10 pcs
(Jika anda ingin pedas boleh ditambah, jika cinta Evi sedang sahaja)
-Bawang = 4-5 pcs
-Besar tomato = 1 PC
(Jika tomatnya boleh 2 atau 3 unit)
-Pecan = 3 unit
-Halia = 1.5 cm
-Lengkuas = 1.5 cm
Daun kunyit = 1 helai
(Daun diikat simpul mati, agak masa masak keluar Sari)
-Daun Bay = 3 keping
-Rod j4wzor = 1 PC
(diketok adalah sedikit masa untuk masak, sari-Sari bini)
-Mengurangkan asid = 1 PC
(kira-kira lebar asamnya 2-2.5 cm)
-Air secukup rasa
-Garam untuk rasa (biasanya jam 0.5)
-Gula untuk rasa (biasanya jam 0.5)
duk 3 sudu besar minyak sayuran
3. blender sedikit rempah
-Basuh bersih merah cili, bawang, tomato, Pecans, Halia, lengkuas, daun kunyit, daun salam, melindungi ShirÅ emiya batang dan Asam.
-Potong hujung lada cili merah. Jadi ga melihat kelopak hijau.
Membahagikan tomato besar kepada bahagian-bahagian 4
-Masukkan cili merah, bawang merah, tomato, Pecans, Halia, lengkuas ke dalam pengisar. Jika ia adalah sangat halus, mematikan mesin pengisar. Tuang perap ke mangkoknya dengan lancar.
4. sediakan kuali dengan api itu, hidupkan dapur gas dan mula memasak
-Letakkan minyak sayur-sayuran ke dalam kuali. Ongseng-ongseng sehingga suam sedikit. (Jangan biarkan rebus jarring meletop Ya hehehe. -Perasa kemudian pecah)
-Masukkan bahan perasa yang halus
-Kacau-kacau sebentar dan kemudian masukkan air untuk rasa, takarkan mengikut bilangan ikan yang disediakan. Masukkan daun bay, kunyit daun, Asam, garam secukup rasa dan gula secukup rasa. Kemudian kacau sekali lagi secara ringkas.
-Masukkan semua ikan ke dalam kuali. Perlahan-lahan dan kacau sentiasa hingga mendidih. Tidak boleh ditinggalkan untuk meletup-meletup banyak ya bumbunya kemudian pecah dan menjadi kurang enak.
-Angkat dan sedia makanan.
Sudah tiba masanya hari untuk memasak ikan padeh asid lagi. SI mama love. Gembira untuk melihat mama yang sakit, banyak pilihan tempat makan.
Bagaimana untuk membuat ikan pedas masam:
1. Pilih ikan yang ingin dimasak
1 kg ikan senangin
2. Berikan bumbu-bumbunya
-Cili merah = 10 pcs
(Jika anda ingin pedas boleh ditambah, jika cinta Evi sedang sahaja)
-Bawang = 4-5 pcs
-Besar tomato = 1 PC
(Jika tomatnya boleh 2 atau 3 unit)
-Pecan = 3 unit
-Halia = 1.5 cm
-Lengkuas = 1.5 cm
Daun kunyit = 1 helai
(Daun diikat simpul mati, agak masa masak keluar Sari)
-Daun Bay = 3 keping
-Rod j4wzor = 1 PC
(diketok adalah sedikit masa untuk masak, sari-Sari bini)
-Mengurangkan asid = 1 PC
(kira-kira lebar asamnya 2-2.5 cm)
-Air secukup rasa
-Garam untuk rasa (biasanya jam 0.5)
-Gula untuk rasa (biasanya jam 0.5)
duk 3 sudu besar minyak sayuran
3. blender sedikit rempah
-Basuh bersih merah cili, bawang, tomato, Pecans, Halia, lengkuas, daun kunyit, daun salam, melindungi ShirÅ emiya batang dan Asam.
-Potong hujung lada cili merah. Jadi ga melihat kelopak hijau.
Membahagikan tomato besar kepada bahagian-bahagian 4
-Masukkan cili merah, bawang merah, tomato, Pecans, Halia, lengkuas ke dalam pengisar. Jika ia adalah sangat halus, mematikan mesin pengisar. Tuang perap ke mangkoknya dengan lancar.
4. sediakan kuali dengan api itu, hidupkan dapur gas dan mula memasak
-Letakkan minyak sayur-sayuran ke dalam kuali. Ongseng-ongseng sehingga suam sedikit. (Jangan biarkan rebus jarring meletop Ya hehehe. -Perasa kemudian pecah)
-Masukkan bahan perasa yang halus
-Kacau-kacau sebentar dan kemudian masukkan air untuk rasa, takarkan mengikut bilangan ikan yang disediakan. Masukkan daun bay, kunyit daun, Asam, garam secukup rasa dan gula secukup rasa. Kemudian kacau sekali lagi secara ringkas.
-Masukkan semua ikan ke dalam kuali. Perlahan-lahan dan kacau sentiasa hingga mendidih. Tidak boleh ditinggalkan untuk meletup-meletup banyak ya bumbunya kemudian pecah dan menjadi kurang enak.
-Angkat dan sedia makanan.
Sudah tiba masanya hari untuk memasak ikan padeh asid lagi. SI mama love. Gembira untuk melihat mama yang sakit, banyak pilihan tempat makan.
0 komentar:
Post a Comment
Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda