RESIPI SOS CILI PEDAS MANGGA

RESIPI SOS CILI PEDAS MANGGA

Bagaimana untuk membuat resepi sos cili pedas mangga adalah mudah lazat
Resipi perasa mangga-mangga boleh menjadi hidangan yang enak dan lazat apabila diproses menjadi sambal pedas. Young mangga atau mangga hampir dimasak (mengkal atau gumading) adalah pilihan daripada mangga masak kerana ia masih rangup bila digigit, di samping itu gabungan rasa sambal pedas dengan rasa masam yang sangat segar, sesuai ke dalam rasa pelengkap hidangan penambah.
Pelbagai jenis mangga kita boleh memilih untuk menggunakan, termasuk mangga kweni (kaweni, pokok odorata) serta minnows dewa (macang) yang menjadi kegemaran kerana aroma dan rasa yang tersendiri. Berikut adalah bagaimana untuk membuat satu mangga sos yang lazat dan mudah dengan perisa pedas asid.

Penyediaan bahan-bahan dan perasa ke Sambal Mangga

1 keping mangga planed kasar
6 kerinting merah padi
5 keping merah cayenne pepper
bawang putih 1/2 cengkih
1/4 sudu kecil garam
gula 1/2 tsp zarah
1/2 sudu teh udang panggang tampal

Cara-cara membuat Sambal mangga

Ulek atau kisar semua bahan sos di atas, menggabungkan mangga parut, kemudian kacau-kacau dengan sambal dan diadun ditekan-tekan sedikit untuk menyerap dan baik.
Sambal mangga sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih panas bersama-sama dengan hidangan lain.

0 komentar:

Post a Comment

Anda pasti dah buka Laman ini, di mana komen anda

Post Ads

 

Follow us